АНТИЧНІ ЧАСИ

Шабо – один з найдавніших теруарів Європи. Виноробством в цьому регіоні  займались ще прадавні греки. Саме вони в VI – II ст. до Різдва Христова заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше – місто Акерман) і першими висадили тут виноградники. А було це понад 2,5 тисячі років тому

null

цукцйууцу.jpg

ТУРЕЦЬКИЙ ПЕРІОД
null

У 16-му сторіччі в цих краях розпочався «турецький період». Поселення отримало назву «Аша-абаг», що перекладається з турецької як «нижні виноградні сади». Таку назву обрали не випадково – територіально виноградники розташовані нижче міста Акерман (пізніше – м. Білгород-Дністровський). Тут вирощували різні сорти винограду.

Серед них був один, який і досі росте в Шабо і вважається автохтонним – Тельті-Курук (в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст»). Для збереження цього унікального надбання природи компанія SHABO створила спеціальну програму. Подібного кореневласного Тельті-Курук немає ніде більше в світі. 

ШВЕЙЦАРСЬКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ

Початок високої культури виноградарства та виноробства в цьому регіоні пов'язаний зі швейцарськими переселенцями.

Вони в 1822 році заснували тут виноробне поселення. Здолавши шлях довжиною 2,5 тисячі кілометрів, швейцарці з далекого кантону Во прибули на берег Дністровського лиману – до Аша-абагу. Правда, через специфіку вимови це поселення почали називати Шабаг, а потім і Шабо.

null

цкц.jpg

Засновник виноградної колонії Луї Тардан писав: «Якщо хочете побачити рай на землі, кращого місця не знайдете». Завдяки унікальним характеристикам теруару й наполегливій працьовитості швейцарських переселенців ця територія поступово перетворилася на справжній виноградарський край.

Саме швейцарці заснували на цій землі європейські стандарти виноробства. І, як результат, у 1847 році шабські вина отримали свою першу золоту медаль. Це стало початком своєрідної традиції – отримувати високі нагороди на кращих конкурсних дегустаціях світу – гідної оцінки вин унікального теруару української землі.

РАДЯНСЬКА ЕПОХА

В ці часи підприємство спеціалізувалося на первинному виноробстві й було одним з найбільших у Радянському Союзі. Виноградники Шабо були опорним пунктом для наукових досліджень. Тут вирощували виноград найрізноманітніших сортів і виробляли виноматеріали для тихих та ігристих вин, популярними були також марочні вина.

null

vinzavod_2003.jpg

У період горбачовської «антиалкогольної кампанії» зусиллями місцевих мешканців вдалося зберегти виноградники та інфраструктуру підприємства. Попри це, за роки перебудови виноробство в Шабо зазнало занепаду

НОВА ЕПОХА ВИНОРОБСТВА

На основі багатовікових традицій шабського виноробства у 2003 році було створено компанію SHABO – український виноробний комплекс з повним циклом виробництва. Діяльність компанії спрямована на вирощування та перероблення винограду, виробництво й реалізацію алкогольної продукції SHABO. 

Професійний підхід у виноградарстві та виноробстві, використання сучасного та високотехнологічного обладнання, співпраця з міжнародними експертами SARL Derenoncourt тощо – все це стало запорукою створення особливих вин унікального теруару. 

null

цацуацв-1.jpg

Підприємство є лідером української галузі з виробництва преміальних вин та бренді. Продукцію компанії відзначено понад 500 нагородами авторитетних міжнародних конкурсів. А шанувальників українського вина у всьому світі щороку стає все більше. Сьогодні широкий асортимент продукції SHABO представлено в усіх регіонах України, а також у 20 країнах: США, Бразилії, Канаді, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Італії, Данії, Чехії, Грузії, Ізраїлі, Бельгії, Польщі, Латвії, Литві, Казахстані, Нігерії, Естонії, Японії, Китаї.    

Товар додано до кошика