АНТИЧНІ ЧАСИ

Шабо – один із стародавніх теруарів Європи. Праотцями виноробства в цьому регіоні вважають стародавніх греків. Саме вони в VI – II ст. до різдва Христова заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше – місто Акерман) і першими висадили тут виноградники. А було це – не мало не багато – понад 2,5 тисячі років тому…

ТУРЕЦЬКИЙ ПЕРІОД

У 16-му столітті в цих краях розпочався «турецький період». Поселення отримало назву «Аша-абаг», що перекладається з турецької як «нижні виноградні сади». Таку назву було вибрано не випадково – територіально виноградники розташовувалися нижче м. Акермана (пізніше – м. Білгород-Дністровський).
Тут вирощували різні сорти винограду. Серед них був один, який і досі росте в Шабо і вважається автохтонним – «Тельті Курук», що в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст». Для збереження цієї унікальної виноградної лози у компанії «Шабо» створено спеціальну програму.

ШВЕЙЦАРСЬКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ

Початок культурного виноробства в цьому регіоні пов'язаний з швейцарськими переселенцями, які в 1822 році заснували тут виноробне поселення. Здолавши шлях довжиною 2,5 тисячі кілометрів, швейцарці з далекого кантону Во прибули на берег Дністровського лиману – до Аша-абагу. Правда, через труднощі вимови вони швидко перейменували своє поселення спочатку на Шабаг, а потім і на Шабо.
Засновник колонії Луї Тардан писав: «Якщо хочете побачити рай на землі, кращого місця не знайдете». Завдяки унікальним характеристикам теруару й виключній працьовитості швейцарських переселенців ця територія поступово перетворилася на справжній виноградарський край.
Саме швейцарці надали цій землі європейських стандартів виноробства. І, як результат, у 1847 році шабські вина отримали свою першу золоту медаль, поклавши, таким чином, початок своєрідній традиції – отримувати високі нагороди на кращих конкурсних дегустаціях світу.

РАДЯНСЬКА ЕПОХА

За радянських часів підприємство спеціалізувалося на первинному виноробстві і було одним з найбільших у Радянському Союзі. Виноградники Шабо були опорним пунктом для наукових досліджень. Тут вирощували виноград найрізноманітніших сортів і виробляли виноматеріали для тихих та ігристих вин, популярними були також марочні вина.
У період горбачовської «антиалкогольної кампанії» зусиллями місцевих мешканців вдалося зберегти виноградні плантації та інфраструктуру підприємства. Незважаючи на це, за роки перебудови виноробство в Шабо зазнало занепаду...

НОВА ЕПОХА ВИНОРОБСТВА

На основі багатовікових традицій шабського виноробства в 2003 році було створено компанію «Шабо» – український виноробний комплекс з повним циклом виробництва. Діяльність компанії спрямована на вирощування та переробку винограду, виробництво й реалізацію алкогольної продукції Shabo, створеної виключно з відбірного винограду.
За короткий строк підприємство стало лідером галузі. Сьогодні широкий асортимент продукції Shabo представлено в усіх регіонах України, а також у Грузії, Ізраїлі, Китаї, Польщі, Латвії, Естонії, Бельгії, Франції, Данії, Чехії, США, Бразилії, Канаді, Азербайджані, Японіє, Іраку, Норвегії та Великобританії.