Португалія

Португалія – це батьківщина портвейнів і мадери, незвичайних зелених вин, тонких сухих білих і висококислотних червоних вин. Тут збережено багатий автохтонний сортовий фонд: Бага, Трінкадейра, Арагонеш, Жаен, Раміску, Алікант Буше, Туріга Франсеза та багато інших. Під виноградники в Португалії відведено понад 300 тис. гектарів земель. Виноробством займаються в регіонах Віньйо Верде, Алгарві, Байрада, Алентежу, Дао, Буселаш, Дору, Колареш, Мадейра, Тежу та Лісабон. Стосовно класифікації, то ще зовсім нещодавно вина в Португалії класифікували за віком – молоді й зрілі. Сьогодні класифікація подібна до французької, створена за принципом теруарності та має свої Denominação de Origem Controlada або DOC – це вища категорія, до якої належать 29 найменувань. Потім класифікують за Indicacao de proveniencia regulamentada (аналог французької VDQS), Vinho Regional (те саме, що й французькі регіональні вина VDP) і столове Vinho de Mesa.

Іспанія

Систематичне культивування винограду в Іспанії розпочалося в період колонізації території греками у VIII столітті до н.е. Сьогодні ця країна разом з Францією та Італією належить до трійки лідерів винної Європи й навіть посідає перше місце за площами, відведеними для лози (1,1 млн. гектарів). Загалом в Іспанії 17 виноробницьких регіонів, найвідоміші з них – Андалусія, Каталонія, Ріоха, Ла-Манча, Кастилія та Леон. Аборигенні іспанські сорти винограду маловідомі. Винятком є сорт білого Альбаріньйо, який культивують також у Португалії, і Макабео, який можна зустріти в Каліфорнії, Італії та Марокко. Гарнача привертає увагу деяких виноробів Франції, а найвідоміший і поширеніший за кордоном іспанський виноград – червоний Темпранільйо. Загалом в Іспанії росте понад 300 сортів. Вина Іспанії поділяють на дві групи: Vinos de mesa (столові вина) і VQPRD (якісні вина, вироблені в суворо визначених районах; сюди належать і DO та DOCa), кожна з груп, у свою чергу, має кілька ступенів якості.

Франція

Франція подарувала світу найважливіші виноробницькі поняття «теруар» і «апеласьйон», відомі сорти винограду (Каберне-Совіньйон, Мерло, Сіра, Шардоне, Совіньйон Блан і сорти групи Піно), а також самі вина, гідні наслідування. Виноробство у Франції зародилося ще в VI столітті до н.е. і станом на сьогодні стало візитною карткою країни. Під виноградники тут відведено понад 900 тис. гектарів землі. Щорічно французькі винороби виробляють майже 8 млрд пляшок вина. Законодавчо Францію поділено на 16 регіонів (разом з Коньяк, Арманьяк і Кальвадос), а найвідоміші серед них: Бордо, Бургундія, Долина Рони, Долина Луари, Лангедок-Русільйон, Шампань і Ельзас. Кожен з них – це неповторний теруар і унікальний сортовий фонд. Тепер зрозуміло, чому вина Франції такі різноманітні. У Франції діє найскладніша класифікація вин у світі. Саме ця країна першою ввела стандартизацію, яку потім почали використовувати інші держави, виробники вина. Саме французький підхід до розподілу вин і виноградників покладено в основу універсальної класифікації, затверджену в Європейському союзі.

Німеччина

Виноградники в Німеччині висаджено вздовж річок Рейн і Мозель – на сонячних схилах, багатих на сланець і базальт, що добре утримують тепло. Клімат тут сприяє виробництву висококласних білих вин, яким властивий чудовий баланс кислотності й солодкості. Не дивно, що в Німеччині понад 80% усіх виноградників виділено під виноград білих сортів (загалом під лози відведено понад 100 тис. гектарів). В першу чергу це Рислінг, Мюлер-Тургау і Сільванер, а серед червоних найпопулярнішим є Шпетбургундер (німецька назва Піно Нуар). У Німеччині законодавчо визначено 13 регіонів, серед них: Мозель, Пфальц, Баден, Ар, Рейнгау тощо. У Німеччині діє класифікація вин не за теруаром, а за вмістом цукру, що обґрунтовано кліматом. Якісні марочні вина з відзнакою Qualitatswein mit Pradikat (QMP). Серед «вин з предикатом» виокремлюють 6 категорій, які відрізняються за ступенем визрівання винограду: Kabinett, Spätlese, Auslese, Eiswein, Beerenauslese і найсолодші Trockenbeerenauslese.

Італія

Італія має давню історію виноробства. Сучасна винна Італія – це 20 регіонів і 521 виноробницьких зон. Тут налічують понад 2500 найменувань вин, отже, практично кожне місто Італії має власний предмет для гордості. Стосовно сортового складу: найвідомішими у світі автохтонними італійськими сортами винограду вважають Небіоло, Санджовезе і Неро д'Аволо. Крім того, експерти цінують такі сорти, як Корвіна, Кортезе, Молінара, Ронінела, Глера, Канайоло, Треб'яно, Мальвазія Нера тощо. Італійці мають чотирирівневу класифікацію: DOCG передбачає контроль і гарантію найменування за місцем походження, DOC – це контрольовані найменування за місцем походження, IGT – перекладають як «типове географічне найменування» (або місцеве вино) і найпростіші столові вина випускають з позначкою VdT.

Австрія

Про винну Австрію ми, як і раніше, знаємо дуже мало, хоча історія виноробства в цій країні бере початок з VII століття до н.е. Пройшовши через віки, переживши скандали й нехорошу репутації, Австрія сьогодні засвідчує прекрасний результат. Безумовно, Австрія не найважливіше місце на винній карті світу, проте це не зменшує її переваг. Австрія – це чотири винні регіони: Відень, Бергенланд, Штирія та Нижня Австрія (Вайнфіртель, Кампталь, Кремсталь, Вахау і Трайзенталь). В цілому, виноробство зосереджено в східній і південно-східній частині країни, де серед сортового різноманіття переважають білі Грюнер Вельтлінер, Вельшрислінг, Мюлер-Тургау та червоні Блауфренкіш, Сен-Лорен і Цвайгельт. Загалом тут культивують 22 білих і 13 червоних сортів винограду, що займають майже 51 тис. гектарів землі. Клімат Австрії подібний до бургундського, сорти винограду - до словацьких, а категорії якості – до німецьких, визначальним критерієм яких є вміст цукру у вині. Додамо, що у 2014 році в Австрії було створено трирівневу піраміду якості ігристих вин.

Молдова

У Молдові багато десятиліть виноробство залишається одним із пріоритетних сегментів економіки. Станом на сьогодні 95% виноробної продукції спрямовано на експорт. Раніше основним ринком збуту була Росія, тепер країна переорієнтовувалася на Європу та Азію. У Молдові виділяють 4 виноробні регіони: Північний (Бельци), Центральний (Кодри), Південний (Кагул) і Південно-Східний. Сповна потенціал місцевості відкрили світові на початку 19 століття французькі й німецькі колоністи. Загалом під виноградники відведено 147 тис. гектарів земель, на яких, окрім класичних міжнародних сортів, культивують такі автохтони, як Фетяска Алба, Фетяска Регале та Рара Нягре. Найбільший регіон Молдови – Кодри (87 тис. га). Виноградники тут розташовано між лісистими пагорбами. Південний регіон є джерелом постачання виноматеріалів для ігристих, десертних і червоних сухих вин, а ось на міцних винах спеціалізуються в Бельцах.

Україна

Виноробство в Україні зумовлене історично: наша країна має вигідне географічне розташування та клімат, сприятливий для виноградарства. Не дивно, що за радянських часів Україна була основним постачальником вина. Витоки ж виноробства зародилися в Україні ще в IV столітті до н.е. на території Криму й понад 2,5 тис. років на території сучасної Одеської області. Основні виноробні регіони України: Одеська область (52 тис. га виноградників), Херсонська (20 тис. га), Миколаївська (15 тис. га), Закарпатська (8 тис. га) і Крим. Крім того, невеликі виноградники є і в інших областях України. Сортова різноманітність винограду України ґрунтується на міжнародних і селекційних видах, а також декількох автохтонних. Найвідомішим автохтонним є Тельті-Курук, який з успіхом культивують в теруарі Шабо. З селекційних найпоширенішими є Одеський Чорний і Сухолиманський Білий, а з привезених – Сапераві, Аліготе, Ркацителі, Каберне-Совіньйон, Шардоне і Рислінг.

Китай

Історії виноробства в Китаї понад 5 тис. років. Але піднесення сталося лише наприкінці ХХ століття. І сьогодні Китай вважається одним з лідерів виробництва вина у світі. Так, у 2012 році дохід від галузі склав 1,55 млрд $. Про серйозність намірів і процесів свідчать назви компаній, що інвестують у китайське виробництво: першою стала Remi Martin, за нею була родина Torres і Beijing Friendship, до якої належить Pernod Ricard. Сьогодні триває паломництво європейців до китайських земель, на яких окрім місцевих успішно культивують європейські сорти винограду Рислінг, Шардоне, Каберне-Совіньйон тощо. Кращим місцем для їх вирощування визнано півострів Шандун, розташований на півдні країни. Основний потік столових вин йде з провінції Ксіньянь, що на далекому північному заході. Там настільки холодні зими, що виноградники доводиться накривати. В цілому, в Китаї існує так званий «винний пояс», до якого належать 5 основних виробничих областей, це Хебей Шахен, Чанглі, Пенлай, гори Хелан і Сінцьзянський Тяньшань.