АНТИЧНІ ЧАСИ
Шабо – один з найдавніших теруарів Європи.
АНТИЧНІ ЧАСИ - 1

Виноробством в цьому регіоні займались ще прадавні греки. Саме вони в VI – II ст. до Різдва Христова заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше – місто Акерман) і першими висадили тут виноградники. А було це понад 2,5 тисячі років тому…

АНТИЧНІ ЧАСИ - 1
ТУРЕЦЬКИЙ ПЕРІОД
У 16-му сторіччі в цих краях розпочався «турецький період».

Поселення отримало назву «Аша-абаг», що перекладається з турецької як «нижні виноградні сади». Таку назву обрали не випадково – територіально виноградники розташовані нижче міста Акерман (пізніше – м. Білгород-Дністровський). Тут вирощували різні сорти винограду. Серед них був один, який і досі росте в Шабо і вважається автохтонним – Тельті-Курук (в перекладі з турецької означає «лисячий хвіст»). Для збереження цього унікального надбання природи компанія SHABO створила спеціальну програму. Подібного кореневласного Тельті-Курук немає ніде більше в світі.

ШВЕЙЦАРСЬКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ
Початок високої культури виноградарства та виноробства в цьому регіоні пов'язаний зі швейцарськими переселенцями.
ШВЕЙЦАРСЬКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ - 3

Вони в 1822 році заснували тут виноробне поселення. Здолавши шлях довжиною 2,5 тисячі кілометрів, швейцарці з далекого кантону Во прибули на берег Дністровського лиману – до Аша-абагу. Правда, через специфіку вимови це поселення почали називати Шабаг, а потім і Шабо.

Засновник виноградної колонії Луї Тардан писав: «Якщо хочете побачити рай на землі, кращого місця не знайдете». Завдяки унікальним характеристикам теруару й наполегливій працьовитості швейцарських переселенців ця територія поступово перетворилася на справжній виноградарський край.

Саме швейцарці заснували на цій землі європейські стандарти виноробства. І, як результат, у 1847 році шабські вина отримали свою першу золоту медаль. Це стало початком своєрідної традиції – отримувати високі нагороди на кращих конкурсних дегустаціях світу – гідної оцінки вин унікального теруару української землі.

ШВЕЙЦАРСЬКІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ - 3
РАДЯНСЬКА ЕПОХА
В ці часи підприємство спеціалізувалося на первинному виноробстві й було одним з найбільших у Радянському Союзі.
РАДЯНСЬКА ЕПОХА - 4

Виноградники Шабо були опорним пунктом для наукових досліджень. Тут вирощували виноград найрізноманітніших сортів і виробляли виноматеріали для тихих та ігристих вин, популярними були також марочні вина.

У період горбачовської «антиалкогольної кампанії» зусиллями місцевих мешканців вдалося зберегти виноградники та інфраструктуру підприємства. Попри це, за роки перебудови виноробство в Шабо зазнало занепаду…

РАДЯНСЬКА ЕПОХА - 4
НОВА ЕПОХА ВИНОРОБСТВА

На основі багатовікових традицій шабського виноробства у 2003 році було створено компанію SHABO – український виноробний комплекс з повним циклом виробництва. Діяльність компанії спрямована на вирощування та перероблення винограду, виробництво й реалізацію алкогольної продукції SHABO.

Професійний підхід у виноградарстві та виноробстві, використання сучасного та високотехнологічного обладнання, співпраця з міжнародними експертами SARL Derenoncourt тощо – все це стало запорукою створення особливих вин унікального теруару.

Підприємство є лідером української галузі з виробництва преміальних вин та бренді. Продукцію компанії відзначено понад 500 нагородами авторитетних міжнародних конкурсів. А шанувальників українського вина у всьому світі щороку стає все більше. Сьогодні широкий асортимент продукції SHABO представлено в усіх регіонах України, а також у 20 країнах: США, Бразилії, Канаді, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Італії, Данії, Чехії, Грузії, Ізраїлі, Бельгії, Польщі, Латвії, Литві, Казахстані, Нігерії, Естонії, Японії, Китаї.

Виробництво

Загальна площа 1300 кв.м., у сезон тут переробляється близько 12 тисяч тонн винограду
ВИНОГРАДНИКИ
ВИНОГРАДНИКИ
Комплексний підхід та дбайливе ставлення до кожної виноградної ягоди
ВИРОБНИЦТВО
ВИРОБНИЦТВО
Найсучасніше обладнання та філігранна майстерність експертів дозволяють створювати вина світового визнання
ВИНОСХОВИЩЕ
ВИНОСХОВИЩЕ
Одне з найбільших в Україні. Тут може зберігатися понад 9,5 млн літрів вина
КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ
КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ
Від винограду до готового продукту. Лабораторія з обладнанням нового покоління проводить найточніші дослідження
Перша доставка безкоштовно
а ще промокоди, знижки та подарунки в нашій розсилці
Введіть e-mail